Joris Ivens

Joris Ivens (1898-1989) was een Nederlandse regisseur van documentaires. Ivens kreeg bekendheid met de bewegingsstudie De Brug (1928), het impressionistische filmgedicht Regen (1929) en Zuiderzee (1930), een documentaire over de sluiting van de Wieringermeerdijk.

Ivens raakte later steeds meer geïnteresseerd in sociale kwesties en ontwikkelde zich tot overtuigd communist. Hij maakte vervolgens politieke films over onder andere een mijnwerkersstaking in België (Borinage uit 1933), de Spaanse Burgeroorlog (Spaanse aarde uit 1937) en Hoe Yu Kong de bergen verzette (1972-1976), een twaalfdelige documentaire over de gevolgen van de Culturele Revolutie aan de basis van de Chinese samenleving.

Ivens was in Nederland lange tijd omstreden vanwege zijn film Indonesia Calling (1946) ter ondersteuning van de onafhankelijkheidsbeweging in Indonesië. Hij kreeg daardoor problemen met zijn paspoort. Rehabilitatie volgde in 1985.

 

 

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.