Archimedes

(287 v. Chr. - 212 v. Chr.) Grieks wis- , natuur- en sterrenkundige. Kan beschouwd worden als de grootste wetenschapper uit de Klassieke Oudheid. In de wiskunde bekend geworden, o.a. door zijn afschatting van de grootte van het getal Pi , de inhoudsberekening van de Bol en van de afgeknotte Omwentelingsparaboloïde als voorlopers (in beginsel althans) van de
integraalrekening welke later door Leibniz en Newton ten volle is ontworpen en toegepast. Hij ontdekte het samenkomen van lichtstralen van de zon in het brandpunt van een parabolische spiegel, als deze lichtstralen  evenwijdig aan de as ervan op de binnenwand van zo'n spiegel vallen en gebruikte die kennis: volgens overlevering gebruikte hij zo'n 150 rechte spiegels (opgesteld op een parabool, zie plaatje) om op die manier de schepen van tegenstanders in brand te doen steken tijdens de Tweede Punische Oorlog (tussen Rome en Carthago) ten behoeve van de verdediging van zijn geboortestad Syracuse. 

 Zie ook Archimedes in het hoofdstuk Natuurkunde

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke (kinderboeken)auteur werd geprezen om haar vertalingen van de Ilias en de Odyssee?


JUIST!NIET JUIST!

Imme Dros

sympathie

Het onbestemde gevoel van innerlijke verwantschap met een andere mens. Meer in het algemeen: het vermogen om de vreugde en het leed van anderen mee te voelen. Op grond van de sympathie laat het welzijn of het leed van de medemens ons niet onberoerd. Hume, Schopenhauer en Feuerbach beschouwen de sympathie als de basis van alle moraal.