ontslag

Het verbreken van de arbeidsverhouding tussen een werkgever en werknemer. De werknemer kan zelf ontslag nemen, of de werkgever kan de werknemer ontslaan. Voor dat laatste gelden in Nederland strenge regels. Zo mogen werknemers niet ontslagen worden vanwege het feit dat ze zwanger of ziek zijn. In het merendeel van de gevallen dat een werkgever een werknemer ontslaat, zal hij de werknemer een geldbedrag mee moeten geven.
Dit is anders als de werkgever de werknemer op staande voet ontslaat. Dit is een ontslag dat direct ingaat en waarbij de werkgever de werknemer weg kan sturen zonder dat deze een geldbedrag mee krijgt. Dit kan alleen gebeuren als er sprake is van een dringende reden, bijvoorbeeld als de werknemer zich ernstig heeft misdragen door collega's te bedreigen of te stelen van de werkgever. Een werknemer kan ook zelf ontslag op staande voet nemen, maar dit komt veel minder voor.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

In welk muziekgenre was het platenlabel Motown gespecialiseerd?


JUIST!NIET JUIST!

soul

terrorisme

Het zonder wettelijke grond plegen van grootschalig geweld of creëren van dreiging met vaak immense gevolgen. Deze daden worden veelal gepleegd met een politiek, religieus of extremistisch doel voor ogen en worden na afloop regelmatig opgeëist door een groepering.

Zie ook terrorisme in het hoofdstuk Internationale politiek.