Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje is een musical gebaseerd op het gelijknamige boek van Erik Hazelhoff Roelfzema over zijn ervaringen als verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soldaat van Oranje wordt gespeeld in een speciaal voor dit doel omgebouwde vliegtuighangar in Katwijk met een decor dat 360 graden kan draaien.
Erik Hazelhoff maakte deel uit van een vriendengroep Leidse studenten die na de capitulatie van Nederland besloten naar Engeland te vluchten om van daaruit aan de bevrijding van Nederland bij te dragen. Zulke mensen werden Engelandvaarders genoemd. Vanuit Engeland is Hazelhoff als piloot onder meer betrokken bij bombardementen op Duitsland. Ook lukt het hem zendapparatuur naar Nederland te smokkelen. Hij wordt adjudant van koningin Wilhelmina en krijgt nog tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde.
De première van Soldaat van Oranje was in 2010 en de voorstellingen werden voortdurend verlengd vanwege het grote aantal bezoekers. Inmiddels zijn dat er enkele miljoenen en speelt Soldaat van Oranje in ieder geval nog tot 2022

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect was de grondlegger van het classicisme?


JUIST!NIET JUIST!

Palladio

Mythologie > Grieks-Romeins

Orion

In de Griekse mythologie een succesvolle jager op wie Artemis verliefd raakte. Apollo, de broer van Artemis, ging daar niet mee akkoord. Met een list kreeg hij Artemis zo ver dat zij Orion neerschoot met een pijl. Toen zij merkte wat zij had gedaan, was zij ontroostbaar en maakte ze van hem een sterrenbeeld. Daarna werd zij nooit meer verliefd op een ander.