Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje is een musical gebaseerd op het gelijknamige boek van Erik Hazelhoff Roelfzema over zijn ervaringen als verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soldaat van Oranje wordt gespeeld in een speciaal voor dit doel omgebouwde vliegtuighangar in Katwijk met een decor dat 360 graden kan draaien.
Erik Hazelhoff maakte deel uit van een vriendengroep Leidse studenten die na de capitulatie van Nederland besloten naar Engeland te vluchten om van daaruit aan de bevrijding van Nederland bij te dragen. Zulke mensen werden Engelandvaarders genoemd. Vanuit Engeland is Hazelhoff als piloot onder meer betrokken bij bombardementen op Duitsland. Ook lukt het hem zendapparatuur naar Nederland te smokkelen. Hij wordt adjudant van koningin Wilhelmina en krijgt nog tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde.
De première van Soldaat van Oranje was in 2010 en de voorstellingen werden voortdurend verlengd vanwege het grote aantal bezoekers. Inmiddels zijn dat er enkele miljoenen en speelt Soldaat van Oranje in ieder geval nog tot 2022

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke stripheld is van beroep journalist/reporter?


JUIST!NIET JUIST!

Kuifje

migratie

Trek van mensen vanuit een land naar een ander land. In sommige gevallen is migratie door het ontvangende land bevorderd omdat behoefte aan meer arbeidskrachten in bepaalde sectoren bestond. In andere gevallen wordt migratie ontmoedigd, bijvoorbeeld wegens reeds bestaande bevolkingsdichtheid.
Zie ook
asiel en bootvluchteling.