BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

 

Voorgeschiedenis van Nederland

Totdat Karel V in de eerste helft van de zestiende eeuw alle gewesten van de lage landen tot een eenheid samensmeedde kan men het niet hebben over 'Nederland', omdat dit de indruk zou wekken dat er toen zoiets als een Nederlandse staat bestond. Beter is het voor de periode van 1000-1500 te spreken van 'de lage landen' als gebiedsaanduiding, of van 'de Nederlanden' als groep van afzonderlijke graafschappen en gewesten, waaronder ook het huidige Vlaanderen.
Over de eeuwen voorafgaand aan de Romeinse tijd gaat het in het hoofdstuk Prehistorie op deze website. Ook in de daarop volgende hoofdstukken Oudheid en Middeleeuwen staat veel dat met de geschiedenis van de lage landen te maken heeft, en om verdubbelingen te voorkomen zijn die niet ook in dit hoofdstuk opgenomen.
Die onderwerpen stonden aanvankelijk - toen dit nog een boek was - allemaal bijeen in één omvangrijk hoofdstuk en waren toen voornamelijk geschreven door Piet Leupen en Marion van Bussel. Voor de toevoegingen aan dit hoofdstuk op de website is echter alleen de redactie verantwoordelijk.

De Redactie

 
Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop