BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Dit hoofdstuk verklaart theatrale (vak)termen en vermeldt belangrijke persoonlijkheden op het gebied van toneel, mime en cabaret. Evengoed blijft het een selectie en kan de dagelijkse werkelijkheid de zorgvuldige gemaakte keuzes inhalen. Invloed en populariteit van bepaalde acteurs en cabaretiers kan per slot van rekening snel veranderen.
De focus ligt op het actuele Nederlandse theater, met hier en daar een uitstapje naar Vlaanderen. Theatermakers buiten het Nederlandstalige maakgebied worden slechts vermeld voor zover zij legendarisch of richtinggevend zijn. Over afzienbare tijd zal er een reeks aanvullingen aan het hoofdstuk Theater worden toegevoegd.
Al wordt theater bij uitstek door mensen gemaakt, de namen van acteurs, cabaretiers, regisseurs enzovoort zijn waar mogelijk gekoppeld aan begrippen, met bij de persoonsnaam een verwijzing. Overleden personen, opgeheven gezelschappen en historische stromingen staan alleen vermeld wanneer zij een blijvende invloed op de hedendaagse podiumkunsten of op de huidige generatie uitvoerenden uitoefenen. Auteurs van theaterstukken staan niet in dit hoofdstuk vermeld, maar bij de diverse hoofdstukken over literatuur.
Tot slot een groot woord van dank voor het werk van de redacteuren van de laatste papieren editie: Janine Brogt, Rob Klinkenberg en Gerardjan Rijnders. Op hun beurt konden zij voortbouwen op het eerdere werk verricht door Hans van den Bergh en Hans de Leeuwe.

Anna van der Plas


Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop