BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Nederlandse beeldende kunst vanaf circa 1850

De selectie van de trefwoorden in dit hoofdstuk is na veel wikken en wegen tot stand gekomen. In de negentiende-eeuwse Nederlandse kunst heeft zich in de loop der tijd al een proces voorgedaan, waarbij zich aftekende wat van blijvende waarde was. Bij contemporaine kunstuitingen ligt dat anders, er is immers nog geen sprake van een dergelijk proces van uitkristallisatie.
Maar moderne Nederlandse kunst en moderne(nog levende) Nederlandse kunstenaars horen wel in dit hoofdstuk thuis. Zij zijn heden ten dage een belangrijk gespreksonderwerp want de media besteden veel aandacht aan moderne kunst en het bezoek aan tentoonstellingen in musea en galerieën is sterk toegenomen.
Uitgangspunt zijn kunstenaars die eind twintigste eeuw bekend waren en over wie sindsdien veel gepubliceerd is. Ten aanzien van jongere kunstenaars die in de laatste jaren furore past enige voorzichtigheid. Want zal hun bekendheid standhouden?

Willemijn Stokvis

 


Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop