BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Nederlandse beeldende kunst vanaf circa 1850

De selectie van de trefwoorden in dit hoofdstuk is na veel wikken en wegen tot stand gekomen. In de negentiende-eeuwse Nederlandse kunst heeft zich in de loop der tijd al een proces voorgedaan, waarbij zich aftekende wat van blijvende waarde was. Bij contemporaine kunstuitingen ligt dat anders, er is immers nog geen sprake van een dergelijk proces van uitkristallisatie.
Maar moderne Nederlandse kunst en moderne(nog levende) Nederlandse kunstenaars horen wel in dit hoofdstuk thuis. Zij zijn heden ten dage een belangrijk gespreksonderwerp want de media besteden veel aandacht aan moderne kunst en het bezoek aan tentoonstellingen in musea en galerieën is sterk toegenomen.
Uitgangspunt zijn kunstenaars die eind twintigste eeuw bekend waren en over wie sindsdien veel gepubliceerd is. Ten aanzien van jongere kunstenaars die in de laatste jaren furore past enige voorzichtigheid. Want zal hun bekendheid standhouden?

Willemijn Stokvis

 
Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop