BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.


Schrijven is kiezen. Elke auteur, elk auteurstrio, zoekt zijn eigen weg. Deze versie van het hoofdstuk ‘Film' wijkt op een paar punten af van vorige versies. Vooreerst, we zijn weer een paar jaar verder en de tijd is een scherprechter. Reputaties bloeien op, reputaties verbleken. Niet zonder pijn in het hart besloten we bijvoorbeeld Humphrey Bogart buiten deze ‘canon' te laten. Daarnaast kozen wij, in tegenstelling tot onze gewaardeerde voorgangers, regelmatig voor het opnemen van een film van historische betekenis en beperkten ons niet tot enkel regisseurs, acteurs/actrices en genres. Filmgeschiedenis schrijven immers niet alleen regisseurs en acteurs, maar even zo vaak films sec. Vervolgens meenden wij films en regisseurs/acteurs meer vlees en bloed te geven door quotes (uit films) op te nemen als ook uitspraken in interviews (regisseurs/acteurs). Deze hebben vaak een legendarische reputatie (one-liners uit films) of hebben een bijna programmatische zeggingskracht. Ten slotte, dat dit hoofdstuk een relatief groot aantal Nederlandse films en filmmakers bevat, heeft alles te maken met het gegeven dat deze site Nederlandstalig is.

Aan een eerdere versie van dit hoofdstuk is belangrijk bijgedragen door Marieke van Drimmelen. In de huidige tijd is Renso van Nuland de eerste auteur met Frans Meulenberg en Henk Maassen als adviseurs op de achtergrond.

 


Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop