thriller-genres

Thrillers zijn er in diverse genres, die je kunt onderscheiden, hoewel de meeste boeken een combinatie zijn van één of meer genres.
Whodunit (een samentrekking van het Engelse ‘who has done it’) is het meest klassieke , ook wel puzzeldetectieve genoemd:er is een moord gepleegd, er is een aantal mensen dat verdacht zou kunnen worden. Stapsgewijs krijgt de lezer over elk van hen informatie en kan zo meedenken over de oplossing. Agatha Christie is de oermoeder van dit genre.
Spionageroman is ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw toen internationale inlichtingendiensten ontstonden. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werden deze boeken populair. Een van de eerste was Our man in Havanna van Graham Green. De beroemdste spion in dit genre is James Bond, een schepping van Ian Fleming. De koude oorlog was een belangrijke inspiratiebron voor het genre.
Juridische thriller is een verhaal dat zich voornamelijk in de rechtbank afspeelt. De spanning rond het misdrijf wordt gecombineerd met verhoor en verdediging bij een juryrechtspraak. John Grisham is een bekende vertegenwoordiger van dit genre, dat ook vaak wordt verfilmd. Denk ook aan de klassieker Witness for the prosecution van Agatha Christie met Marlene Dietrich.
Actiethriller legt de nadruk op gevechten, achtervolgingen, explosies en vooral stuntwerk met spectaculaire effecten. Actiethrillers zijn vaak verbonden met spionage en zijn naar hun aard een dankbaar onderwerp voor een film. De James Bond boeken en -films zijn schoolvoorbeelden van actiethrillers. De Jack Reacher serie van Lee Child hoort tot dit genre.
Psychologische thriller is een detective-genre en legt de nadruk op de persoonlijkheid van de personages, met name dat van de hoofdpersoon – op de achtergronden en ontwikkeling van hem of haar – meer dan op een plot. De spanning zit voor de lezer vooral in de haast onvermijdelijkheid van hun daden, gezien die persoonlijkheid. Lezend kan zelfs begrip ontstaan. Patricia Highsmith was belangrijk voor dit genre.
Financiële thriller speelt zich af in het milieu van het grote geld, zoals banken en de top van het bedrijfsleven. Het verhaal gaat over fraude met aandelen, witwassen, misleiden van klanten en dubieuze financiële constructies. Soms geïnspireerd door werkelijk gebeurde fraude. Cyrus Moore is een naam in dit genre, die zelf in de financiële City of London werkte.
Technothriller bestaat uit een verhaallijn waarin politiek, oorlog en spionage met elkaar zijn verweven, ondersteund door veel informatie over gebruikte ‘techniek’. De mechanica van wapens, de werking van vergiften, de verborgen kracht van vechtkunst en het ontcijferen van versleutelde berichten. Als de techniek erg futuristisch wordt neigt de technische triller naar science fiction. Chraig Thomas was een van de grondleggers van het genre.
Historische thriller plaatst een misdaad in een vroeger tijdperk. Er zijn twee vormen. Een verzonnen verhaal neergezet in een historische werkelijkheid. Het speelt zich bijvoorbeeld af in het oude Rome (Lindsey Davis) of in de middeleeuwen (Cotton Malone). Of een gebeurtenis in het heden wordt aanleiding te speuren naar naar een misdaad in het verleden. Dan Brown is met dit soort thrillers beroemd geworden.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Duitse componist zette de Carmina Burana, een verzameling Middeleeuwse liederen, op muziek?


JUIST!NIET JUIST!

Carl Orff

kruistochten

Kruistochten waren militaire ondernemingen onder gezag van de paus. Aanvankelijk ter bevrijding van de heilige plaatsen uit handen van de moslims, later ook tegen vijanden van kerk, geloof en paus. De eerste kruistocht (1096) had als resulutaat de stichting van vier westerse kruisvaarderstaatjes in het Midden-Oosten, die in de loop van de twaalfde en dertiende eeuw door de moslims werden heroverd.

Zie ook geestelijke ridderorden.