vooroordeel
Waarneming van gedrag of persoonlijkheid van anderen wordt gekleurd door vooropgezette verwachtingen van dat gedrag, op grond van het uiterlijk, de sekse, de leeftijd, de sociale klasse, de etnische groep waartoe die ander behoort.
Vooroordelen kunnen gevormd zijn door eigen positieve of negatieve ervaringen met leden van zulke groepen. Meestal zijn dat dan negatieve ervaringen geweest. Maar zij kunnen ook gevormd zijn door stereotiepe opvattingen die bestaan in een bepaalde cultuur of groep waar de waarnemer deel van uitmaakt, dus zonder dat er eigen ervaringen aan ten grondslag liggen.
Vooroordelen over negatieve eigenschappen van leden van andere groepen zijn zo oud als de mensheid en hadden altijd als basis de strijd en concurrentie tussen groepen mensen. Het snel inschatten van gevaar of nadeel dat van anderen mogelijkerwijs te duchten valt had in de evolutie overlevingswaarde en is dus natuurlijk in mens en dier. Het zich losmaken van vooroordelen jegens groepen door een individu te willen zien met zijn of haar eigen persoonskenmerken, los van de aan zijn of haar groep toegeschreven kenmerken, vraagt om een bewuste sturing van de eigen gedachten.
Door voorlichting en vermeerdering van kennis, over mensen, groepen en vooroordelen, probeert men de 'natuurlijke' werking van zulke stereotiepe waarnemingen te bestrijden.
Wie is in de Noord-Europese mythologie de god van de vruchtbaarheid en de donder?
biofeedback
Biofeedback is een trainingstechniek waarbij iemand bepaalde lichaamsfuncties bij zichzelf probeert te beheersen die gewoonlijk buiten het bewustzijn verlopen, zoals het ritme van het hart, de ademhaling of de bloeddruk. Biofeedback is in sommige gevallen succesvol gebleken bij de behandeling van hoofdpijn, rugpijn, hypertensie (hoge bloeddruk) en hyperventilatie.