allochtoon
Allochtoon (oorspronkelijk Grieks: allos = ander; chtoon = land) betekent: vanuit een andere samenleving en cultuur afkomstig dan die waarin men zich nieuw gevestigd heeft. In tegenstelling tot 'autochtoon'.
Sinds 2016 spreken we in Nederland in plaats van over allochtonen, over 'Nederlanders met een migratieachtergrond'. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)) onderscheidt 'westerse' en 'niet-westerse' Nederlanders met migratieachtergrond.
Een Nederlander met een niet-westerse migratieachtergrond is iemand van wie ten minste één ouder is geboren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije.
Een Nederlander met een westerse migratieachtergrond is iemand van wie ten minste één ouder is geboren in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië. Op grond van hun sociaal-economische en sociaal-culturele positie worden Nederlanders van wie ten minste één ouder in Indonesië of Japan is geboren, eveneens tot Nederlanders met een westerse migratieachtergrond gerekend. Het gaat daarbij vooral om personen die zelf, of van wie ten minste één ouder, in het voormalig Nederlands-Indië zijn geboren en werknemers van Japanse bedrijven met hun gezin.
Welke (kinderboeken)auteur werd geprezen om haar vertalingen van de Ilias en de Odyssee?
Thor
(Germaans: Donar) In de Noord-Europese mythologie de zoon van Odin en Fjorgyn. Hij was een god van de vruchtbaarheid en de donder. Hij stond voor ordeschepper tegenover de chaos. Het onweer werd veroorzaakt door zijn wagen, waarmee hij door de hemel reed. Als kind al was hij sterk, en daarnaast moeilijk opvoedbaar. Daarom werd hij opgevoed door twee bliksemgeesten, Vingir en Hlora. Hij groeide uit tot een enorme man, bijna een reus, met dezelfde kracht, en zijn hamer Mjöllnir maakte hem nog sterker. Met zijn hamer die altijd doel trof en dan weer in zijn hand terugkwam, vocht hij tegen reuzen.