Roxy Music

Britse rockgroep, begin jaren zeventig opgericht door Bryan Ferry (zang, toetsenbord) en Brian Eno (elektronische muziekspecialist). De band bestond met onderbrekingen tussen 1971 en 1983 (na 1973 zonder Eno). In 2001 werd een Roxy Music-reünie met tournee georganiseerd met Ferry, Thompson , Manzanera en Mackay. In juni 2005 trad Roxy Musci op bij Live 8 in Berlijn.
Roxy Music komt in artistiek opzicht voort uit de 60 kunst–rock beweging van de late jaren zestig en onderscheidde zich van tijdgenoten door een fascinatie voor mode, glamour, film, pop-art en avant-garde. Bandleden, met name Brian Ferry, waren vaak gekleed in bizarre, stijlvolle kostuums. Roxy Music had in muzikaal opzicht veel invloed op de vroege Britse punkbeweging. De kledingstijl was later veelvuldig terug te zien bij de New Wave.
De grootste hits van Roxy Music waren Love Is The Drug, Jealous Guy – cover van en eerbetoon aan John Lennon en Avalon.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver uit de Griekse oudheid schreef fabels zoals De haas en de schildpad?


JUIST!NIET JUIST!

Aesopus

Geschiedenis: Oudheid > gebieden, steden, rijken, volkeren

Byzantijnse Rijk

Het Byzantijnse Rijk was een Romeins keizerrijk met Constantinopel (= stad van Constantijn, later Byzantium en door de Turken Istanboel genoemd) als hoofdstad. De stad werd in 330 n. Chr. door Constantijn de Grote gesticht als de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, waarvan het oostelijke, Griekssprekende deel op dat moment het meest welvarend en dichtstbevolkt was. In 395 deelde keizer Theodosius I het Romeinse Rijk op in een oostelijk deel, bestuurd vanuit Constantinopel (later Byzantijnse Rijk genoemd) en een westelijk deel, eerst bestuurd vanuit Rome, vanaf 402 vanuit Ravenna. Het Byzantijnse Rijk omvatte op zijn hoogtepunt delen van Europa, Klein-Azië, Palestina en Noord-Afrika. Tot in de elfde eeuw bleef het een grote mogendheid met Byzantium als grootste stad van Europa en het Midden-Oosten. Het rijk was tijdelijk in handen van westerse kruisvaarders (dertiende eeuw) en werd definitief veroverd door de Turken in de vijftiende eeuw. De heerschappij van de Byzantijnse keizer over kerk en staat was bijna absoluut.

Zie ook Byzantijnse kunst en kruistochten.