Remco Campert

Remco Campert (1929-2022) was de zoon van Jan Campert. Hij was dichter van fijnzinnige, toegankelijke poëzie en schrijver van korte verhalen, enkele romans en vrolijke cursiefjes. In de jaren zestig behaalde hij groot succes met o.a. Het leven is verrukkulluk (1961) en Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (1968). Zijn toon is licht ironisch met veelal een weemoedige ondertoon. Remco Campert was een belangrijke stuwende kracht achter de poëzie van de Vijftigers. In 1976 werd hij onderscheiden met de P.C. Hooft-prijs voor poëzie. In 2015 ontving hij de Prijs der Nederlandse Letteren. Vanaf1989 las hij - met langere tussenpozen - in theaters, samen met andere auteurs, uit eigen werk voor.
De columns die hij van 1996 tot 2006 afwisselend met Jan Mulder, onder de naam CaMu voor de Volkskrant schreef, werden meermalen in boekvorm gebundeld.
In 2006 verscheen het boek Het satijnen hart en in 2011 ontving hij De Gouden Ganzenveer. In 2011 werd Het leven is vurrukkulluk herdrukt, en werden de 750.000 exemplaren cadeau gedaan aan alle mensen die lid zijn van de Openbare Bibliotheek.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.