Jan Wolkers

(1925 – 2007) Beeldend kunstenaar en gewaardeerd schrijver van romans, verhalen en essays. Zijn vroege werk is mede een afrekening met het calvinistische verleden: Terug naar Oegstgeest (1965). Bijbelse thema's als schuld en boete spelen een belangrijke rol. Hij debuteerde met de verhalenbundel Serpentina's petticoat (1961). Wolkers werd in de jaren zestig populair door zijn openhartige beschrijvingen van seksualiteit, met name in Kort Amerikaans (1962) en Turks fruit (1969). Beide boeken werden verfilmd. De novelle Zomerhitte (2005), geschreven als boekenweekgeschenk, werd eveneens verfilmd.
Wolkers weigerde in 1982 de Constantijn Huygens-Prijs en in 1989 de P.C. Hooft-Prijs. Onno Blom schreef de biografie van Jan Wolkers.
Zie ook Auschwitz-monument en het hoofdstuk Nederlandse beeldende kunst na 1850.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.