Hella S. Haasse

Hella Haasse (1918-2011) was een van de belangrijkste na-oorlogse auteurs. Zij creëerde een geheel eigen, groot oeuvre. Haasse debuteerde met de dichtbundel Stroomversnelling (1945) en werd in 1948 bekend met de op haar Indische jeugdherinneringen gebaseerde novelle Oeroeg. In veel van haar romans vermengt zij goed gedocumenteerde historische feiten met eigen (psychologische) bespiegelingen. Voorbeelden daarvan zijn o.m. De scharlaken stad (1952), Schaduwbeeld, of Het geheim van Appeltern (1989) en Heren van de thee (1992). Ze schreef eveneens scherpzinnige en boeiende essays over kunst en literatuur, o.a. Leestekens (1965). Haar autobiografische geschriften, o.a. Een handvol achtergrond. 'Parang Sawat' (1993) getuigen van haar ambitie om via persoonlijke waarneming en ervaring de 'ander' te begrijpen. In 2002 verscheen haar tot nu toe laatste roman Sleuteloog. Daarna verschenen er onder andere nog twee verhalenbundels Over en weer (2005) en Het tuinhuis (2006).
Haar werk is in vele talen vertaald en werd talloze malen bekroond. In 1983 ontving zij de P.C. Hooft-prijs, in 2003 de NS-Publieksprijs en in 2004 de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.