Boekenbon Literatuur Prijs

De Boekenbon Literatuur Prijs is de opvolger van de AKO-literatuurprijs, die sinds 1988 bestaat. AKO is een Nederlandse boekwinkelsketen, die het lezen bij een breed publiek wilde bevorderen. Die doelstelling is – na een onderbreking van vier jaar als ECI Literatuurprijs – in 2018 overgenomen door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie. Het bestuur van deze stichting benoemt elk jaar een onafhankelijke jury. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Vlaamse of Nederlandse auteur van proza, fictie zowel als non-fictie. Het boek moet zijn verschenen tussen 1 juli van het voorafgaande jaar en 1 juli van het lopende jaar. De prijs bedraagt € 50,000.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Hoe heet de jaarlijkse vastenperiode voor moslims?


JUIST!NIET JUIST!

ramadan

Literatuur: Internationale literatuur > titels en hoofdpersonen

Hamlet

De weinig daadkrachtige prins van Denemarken uit de gelijknamige wraaktragedie (1601) van Shakespeare. Beroemdste uitspraken: \'To be or not to be\' en \'Frailty, thy name is woman\'.
Hamlet\'s vader, de oude Hamlet, is gedood door Claudius, die de nieuwe koning van Denemarken is geworden en getrouwd is met Hamlet\'s moeder. Hamlet overweegt zijn vader te wreken door Claudius te doden. Als de raadsman van Claudius, Polonius, een gesprek tussen Hamlet en zijn moeder afluistert steekt Hamlet hem neer.Polonius is de vader van de mooie Ophelia en haar broer Laërtes. Hamlet en Ophelia zijn op elkaar verliefd. Ophelia wordt gek en verdrinkt zich. Hamlet doodt tenslotte Claudius en wordt op zijn beurt gedood door Laërtes, die zijn vader wil wreken maar daarbij zelf ook om het leven komt.