Anton Pannekoek

(1873-1960) Hoogleraar sterrenkunde te Amsterdam. De meeste van zijn talrijke publicaties die hem internationale faam bezorgden, berustten op eigen waarnemingen met vrij simpele instrumenten of zelfs met het blote oog. Hij concludeerde dat ons Melkwegstelsel geen homogene verzameling van sterren is maar een structuur bezit, die later door spiraalarmen gevormd bleek te zijn.
Hij schreef aan het einde van zijn loopbaan een opmerkelijk boek over de geschiedenis van de sterrenkunde: De groei van ons wereldbeeld, waarin deze geschiedenis voor het eerst wordt geplaatst in het kader van de ontwikkeling van de mensheid, met name in de antieke oudheid.
Pannekoek was minstens zo zeer geïnteresseerd in het marxisme als in de wetenschap. Vele publicaties over het marxisme verschenen van zijn hand en hij kende tussen de twee wereldoorlogende belangrijkste communistische politici (vooral Duitse) persoonlijk of was zelfs met hen bevriend. In eigen land kwam deze overtuiging hem op belemmeringen in zijn loopbaan te staan.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.