Anton Pannekoek
(1873-1960) Hoogleraar sterrenkunde te Amsterdam. De meeste van zijn talrijke publicaties die hem internationale faam bezorgden, berustten op eigen waarnemingen met vrij simpele instrumenten of zelfs met het blote oog. Hij concludeerde dat ons Melkwegstelsel geen homogene verzameling van sterren is maar een structuur bezit, die later door spiraalarmen gevormd bleek te zijn.
Hij schreef aan het einde van zijn loopbaan een opmerkelijk boek over de geschiedenis van de sterrenkunde: De groei van ons wereldbeeld, waarin deze geschiedenis voor het eerst wordt geplaatst in het kader van de ontwikkeling van de mensheid, met name in de antieke oudheid.
Pannekoek was minstens zo zeer geïnteresseerd in het marxisme als in de wetenschap. Vele publicaties over het marxisme verschenen van zijn hand en hij kende tussen de twee wereldoorlogende belangrijkste communistische politici (vooral Duitse) persoonlijk of was zelfs met hen bevriend. In eigen land kwam deze overtuiging hem op belemmeringen in zijn loopbaan te staan.
Welk vorstengeslacht regeerde zowel in het Duitse Rijk, Spanje, de Nederlanden als in Oostenrijk?
nationalisme
Sterke voorliefde voor het eigen volk en de eigen staat. Deze houding gaat vaak gepaard met een afkeer van of minachting voor andere volkeren. Het begrip heeft een negatieve lading, vooral als gevolg van het nationaal-socialisme in Duitsland, waar politieke leiders nationalistische gevoelens manipuleerden.
Zie ook discriminatie, fascisme en xenofobie.