Peter R. de Vries

Peter Rudolf de Vries (1956-2021) was een Nederlandse misdaadverslaggever, die gedurende vele jaren een televisieprogramma maakte onder zijn eigen naam. Onderdelen van dit programma werden soms gemaakt met een verborgen camera. Het programma heeft een aantal malen geleid tot het vinden van de echte daders van criminele activiteiten en het vrijlaten van ten onrechte veroordeelden, zoals in de Puttense moordzaak. Ook schreef hij een boek over de ontvoering van Freddie Heineken, dat in de Verenigde Staten werd verfilmd.
Peter R. de Vries heeft zijn grootste successen behaald met zogenaamde cold cases: misdaden die al lange tijd niet zijn opgelost. Als steun en toeverlaat van de familie speelde hij een belangrijke rol in de zaak van de moord op de 10-jarige Nicky Verstappen in 1998, waarvoor in 2018 een verdachte kon worden aangehouden.
Peter R. de Vries werd 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam en overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De moordaanslag wordt in verband gebracht met het feit dat hij vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het Marengo-proces. In deze zaak staan 17 personen terecht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en (in wisselende samenstelling) van betrokkenheid bij 6 moorden, 4 pogingen tot moord en van het voorbereiden van liquidaties.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef in 1654 het treurspel Lucifer?


JUIST!NIET JUIST!

Vondel

Geografie en demografie > bewerking en bebouwing

Vinex-wijk

Vinex-wijk is een afkorting van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een nota ruimtelijke ordening over grootschalige nieuwbouwprojecten van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991. De bedoeling was wijken te bouwen, weliswaar in de buurt van steden, maar met een eigen combinatie van wonen, werken, winkels enzovoort. Geleidelijk heeft Vinex-wijk een andere betekenis gekregen dan wat er oorspronkelijk in de nota stond. Tegenwoordig wordt het geassocieerd met een nieuwbouwwijk aan de rand van een grote(re) stad en veelal met de bijbetekenis van een saaie woonwijk waarin alle straten en huizen op elkaar lijken en men voor werk en voorzieningen naar de stad trekt.