Peter R. de Vries

Peter Rudolf de Vries (1956-2021) was een Nederlandse misdaadverslaggever, die gedurende vele jaren een televisieprogramma maakte onder zijn eigen naam. Onderdelen van dit programma werden soms gemaakt met een verborgen camera. Het programma heeft een aantal malen geleid tot het vinden van de echte daders van criminele activiteiten en het vrijlaten van ten onrechte veroordeelden, zoals in de Puttense moordzaak. Ook schreef hij een boek over de ontvoering van Freddie Heineken, dat in de Verenigde Staten werd verfilmd.
Peter R. de Vries heeft zijn grootste successen behaald met zogenaamde cold cases: misdaden die al lange tijd niet zijn opgelost. Als steun en toeverlaat van de familie speelde hij een belangrijke rol in de zaak van de moord op de 10-jarige Nicky Verstappen in 1998, waarvoor in 2018 een verdachte kon worden aangehouden.
Peter R. de Vries werd 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam en overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De moordaanslag wordt in verband gebracht met het feit dat hij vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het Marengo-proces. In deze zaak staan 17 personen terecht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en (in wisselende samenstelling) van betrokkenheid bij 6 moorden, 4 pogingen tot moord en van het voorbereiden van liquidaties.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.