Liesbeth Koenen

Liesbeth Koenen (1958) studeerde algemene taalwetenschap in Amsterdam. Sinds 1986 is ze freelance journaliste en schrijft ze, vaak over taal en over hersenen, voor onder meer NRC Handelsblad. Onder de titel Het vermogen te verlangen (9 letters), gesprekken over taal en het menselijk brein verschenen drie edities van haar interviews met taalspecialisten.

Met Tony Bloem en Ruud Janssen maakte ze Gebarentaal, de taal van doven in Nederland en samen met Rik Smits schreef ze onder meer het Handboek Nederlands. Over de periode na haar vaders herseninfarct verscheen Hoe mijn vader zijn woorden terugvond
Liesbeth Koenen levert ook bijdragen aan radio- en tv-programma's en was tientallen jaren redacteur van Akademie Nieuws (nieuwsbrief van de KNAW) en gastdocent bij de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie. Tegenwoordig is ze verbonden  aan de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek van de Erasmus Universiteit en geeft ze trainingen-op-maat aan (groepen) onderzoekers die willen leren hun eigen werk toegankelijk te maken voor de buitenwereld.

Zie ook haar eigen website.