vetzuren
Vetzuren zijn organische verbindingen gekenmerkt door een koolwaterstofketen met een eindstandige carboxylgroep. Deze groep bepaalt het zuurkarakter. In de natuur spelen vooral vetzuren met zestien of meer koolstofatomen een belangrijke rol, onder andere als onderdeel van lipiden (vetten).
Biologisch is het onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren van belang. ‘Onverzadigd’ betekent dat in de koolwaterstofketen tussen diverse koolstofatomen één of meer dubbele bindingen voorkomen. De koolstofketens zijn dan niet volledig met waterstof verzadigd. De belangrijkste onverzadigde vetzuren zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren linolzuur, linoleenzuur en arachidonzuur.
Gebruik van een voeding met vetten die veel onverzadigde vetzuren bevatten wordt in verband gebracht met een verminderde kans op hart‑ en vaatziekten, maar daarbij is het wel essentieel dat die dubbele bindingen een bepaalde oriëntatie, namelijk de cis- ofwel Z-oriëntatie hebben en niet de tegengestelde trans- ofwel E-oriëntatie. Dierlijke voedingsstoffen zijn in het algemeen arm aan onverzadigde vetzuren. Voedingsstoffen afkomstig van vissen en de meeste plantaardige voedingsstoffen zijn juist rijk aan onverzadigde vetzuren.
Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?
magisch realisme
Verzamelnaam voor alle literatuur waarin werkelijkheid en fantasie in elkaar overgaan. Kafka is de pionier van het genre, dat ook gepraktiseerd wordt door Grass en Rushdie, maar waarvan vooral de Zuid-Amerikaanse variant (zie ook Márquez ) beroemd is geworden.