scintigrafie

Scintigrafie (synoniem: isotopenonderzoek) is onderzoek waarbij organen worden afgebeeld met behulp van radioactieve stoffen die ioniserende straling uitzenden. De stof, toegediend door inspuiting in een ader of door inslikken van een vloeistof, komt via de bloedbaan overal in het lichaam terecht, maar in het bijzonder in het orgaan dat men wil afbeelden. De daar opgeslagen stof zendt stralen uit, die worden opgevangen door een speciale camera (gammacamera) en omgezet in een afbeelding, een scintigram of scan.
Een ziek deel van een orgaan neemt minder of juist meer radioactieve stof op en is op de afbeelding te zien als een uitsparing of als een extra dicht gedeelte, bijv. botscan of een longscan. Een scintigrafie is eigenlijk het omgekeerde van een radiologisch onderzoek; de stralen komen niet van buiten het lichaam, maar uit een bron in het lichaam.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.