Lynn Margulis

Lynn Margulis (1938-2011) ging op 14-jarige leeftijd naar de Universiteit van Chicago. Ze studeerde vervolgens zoölogie en genetica. Lynn Margulis is vooral bekend geworden door de endosymbiosetheorie die zij in 1966 lanceerde, waarvoor zij aanvankelijk weinig bijval kreeg, maar die nu algemeen aanvaard is. Zo stelde Margulis dat mitochondriën en chloroplasten oorspronkelijk primitieve bacteriën waren die vroeg in de evolutie, meer dan een miljard jaar geleden, in hun geheel zijn geïncorporeerd door andere cellen, omdat beide organismen daarvan profiteerden. Dat was een belangrijke stap in de evolutie. Haar verdienste is niet dat zij deze theorie als eerste naar voren bracht, want dat was niet het geval, maar wel de hardnekkigheid waarmee ze dat heeft gedaan. Haar werk is later overschaduwd door andere beweringen, waarvoor nooit bewijs is gevonden.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Hoe heet de jaarlijkse vastenperiode voor moslims?


JUIST!NIET JUIST!

ramadan

Literatuur: Internationale literatuur > titels en hoofdpersonen

Hamlet

De weinig daadkrachtige prins van Denemarken uit de gelijknamige wraaktragedie (1601) van Shakespeare. Beroemdste uitspraken: \'To be or not to be\' en \'Frailty, thy name is woman\'.
Hamlet\'s vader, de oude Hamlet, is gedood door Claudius, die de nieuwe koning van Denemarken is geworden en getrouwd is met Hamlet\'s moeder. Hamlet overweegt zijn vader te wreken door Claudius te doden. Als de raadsman van Claudius, Polonius, een gesprek tussen Hamlet en zijn moeder afluistert steekt Hamlet hem neer.Polonius is de vader van de mooie Ophelia en haar broer Laërtes. Hamlet en Ophelia zijn op elkaar verliefd. Ophelia wordt gek en verdrinkt zich. Hamlet doodt tenslotte Claudius en wordt op zijn beurt gedood door Laërtes, die zijn vader wil wreken maar daarbij zelf ook om het leven komt.