alcoholisme

Alcoholisme (synoniem: drankzucht) is een verslaving aan alcohol, zich uitend in lichamelijke en psychische afhankelijkheid, die na verloop van tijd allerlei orgaanafwijkingen kan veroorzaken, met name in de lever (zoals cirrose), maag, darmen en hersenen (Korsakov‑syndroom). Door weinig eetlust en slechte eetgewoonten verkeert de alcoholist meestal in een ongezonde voedingstoestand.

In het medisch jargon wordt de term alcoholisme niet vaak meer gebruikt. Men heeft het liever over stoornissen in het gebruik van alcohol, en als onderdeel daarvan van over alcoholafhankelijkheid en alcoholmisbruik, leidend tot lichamelijk lijden en psychosociale problemen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.