alcoholisme
Alcoholisme (synoniem: drankzucht) is een verslaving aan alcohol, zich uitend in lichamelijke en psychische afhankelijkheid, die na verloop van tijd allerlei orgaanafwijkingen kan veroorzaken, met name in de lever (zoals cirrose), maag, darmen en hersenen (Korsakov‑syndroom). Door weinig eetlust en slechte eetgewoonten verkeert de alcoholist meestal in een ongezonde voedingstoestand.
In het medisch jargon wordt de term alcoholisme niet vaak meer gebruikt. Men heeft het liever over stoornissen in het gebruik van alcohol, en als onderdeel daarvan van over alcoholafhankelijkheid en alcoholmisbruik, leidend tot lichamelijk lijden en psychosociale problemen.
Hoe heet de Griekse godin van wijsheid en wetenschap?
fantasy
Filmgenre met verzonnen wezens, zich afspelend in imaginaire werelden. Terugkerende motieven zijn magie, tovenarij, mythologie en soms een vleugje spiritualiteit of pseudo-wijsheden. Veelal spannende avonturenfilms, maar steeds onder het motto: dromen mag! Het genre ligt dicht bij science-fiction en horror, maar toon en timbre verschillen nadrukkelijk. Het magnum opus van dit genre - in roman en film - is de trilogie van Peter Jackson naar boek van J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings (2001, 2002 en 2003). Maar ook de Harry Potter-reeks (2001-2011) valt niet te onderschatten: \"It takes a great deal of courage to stand up to your enemies, but a great deal more to stand up to your friends.\"