alcoholisme

Alcoholisme (synoniem: drankzucht) is een verslaving aan alcohol, zich uitend in lichamelijke en psychische afhankelijkheid, die na verloop van tijd allerlei orgaanafwijkingen kan veroorzaken, met name in de lever (zoals cirrose), maag, darmen en hersenen (Korsakov‑syndroom). Door weinig eetlust en slechte eetgewoonten verkeert de alcoholist meestal in een ongezonde voedingstoestand.

In het medisch jargon wordt de term alcoholisme niet vaak meer gebruikt. Men heeft het liever over stoornissen in het gebruik van alcohol, en als onderdeel daarvan van over alcoholafhankelijkheid en alcoholmisbruik, leidend tot lichamelijk lijden en psychosociale problemen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke (kinderboeken)auteur werd geprezen om haar vertalingen van de Ilias en de Odyssee?


JUIST!NIET JUIST!

Imme Dros

Thor

(Germaans: Donar) In de Noord-Europese mythologie de zoon van Odin en Fjorgyn. Hij was een god van de vruchtbaarheid en de donder. Hij stond voor ordeschepper tegenover de chaos. Het onweer werd veroorzaakt door zijn wagen, waarmee hij door de hemel reed. Als kind al was hij sterk, en daarnaast moeilijk opvoedbaar. Daarom werd hij opgevoed door twee bliksemgeesten, Vingir en Hlora. Hij groeide uit tot een enorme man, bijna een reus, met dezelfde kracht, en zijn hamer Mjöllnir maakte hem nog sterker. Met zijn hamer die altijd doel trof en dan weer in zijn hand terugkwam, vocht hij tegen reuzen.