BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

angioplastiek

Het verwijden van een vernauwing in een slagader . Dat gebeurt gewoonlijk door een katheter in het bloedvat op te schuiven, een ballonnetje in de vernauwing te plaatsen en deze op te blazen. Na afloop wordt dit ballonnetje weer verwijderd. Het bekendste voorbeeld van een dergelijke ingreep via de bloedbaan is de dotterbehandeling bij een (dreigend) hartinfarct . Hiermee kan men de doorstroming van de kransslagader weer herstellen. De cardioloog kan hierbij een stent plaatsen, die lijkt op een buisje van kippengaas en die er voor zorgt dat het bloedvat open blijft, zodat het bloed er doorheen kan. Een nadeel van de stent is dat deze na verloop van tijd weer langzaam dichtgroeit met cellen uit de wand van het bloedvat. Sinds enkele jaren bestaan er stents die zijn gecoat met een medicijn dat het dichtgroeien van bloedvaten tegengaat.
Zie ook dotteren .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

       heeldehuid

paginatop