klimaatverdrag

Volgens wetenschappelijk onderzoek zou menselijk handelen medeverantwoordelijk zijn voor klimaatverandering, in het bijzonder als gevolg van de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) door het gebruik van fossiele brandstoffen. De daardoor toenemende concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer zou leiden tot een versterking van het natuurlijke broeikaseffect en daarmee tot een geleidelijke mondiale temperatuurstijging en stijging van de zeespiegel, regionale temperatuursveranderingen, veranderende neerslagpatronen en een toenemend risico van extreme weersomstandigheden. Hoewel hierover geen zekerheid bestaat en een aantal gerenommeerde wetenschappers deze opvatting bestrijdt, hebben veel, vooral ontwikkelde landen besloten het zekere voor het onzekere te nemen, overeenkomstig het zogenoemde voorzorgsbeginsel.
Om de uitstoot van broeikasgassen af te remmen zijn afspraken gemaakt, vastgelegd in het zogenoemde Kyoto-protocol van 1997. In dit Protocol hebben de ontwikkelde landen beloofd hun uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met ten minste vijf procent te verminderen, vergeleken met het niveau van 1990. In 2009 hebben 172 landen het Protocol bekrachtigd, maar gezien hun beperkte ontwikkelingsniveau hoefden de derdewereldlanden tot dusver geen verplichtingen op zich te nemen. De Verenigde Staten hebben het Protocol nog niet (2009) bekrachtigd. De ontwikkelingslanden, waaronder China en India, hebben verklaard geen internationale verplichtingen te willen aanvaarden wat betreft de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Dat geldt ook voor een eventueel vervolg op Kyoto, dat volgens plan in 2012 in werking zou moeten treden.
Zie ook Milieutop en Duurzaamheidstop.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.