Donald Trump

Donald Trump

Donald John Trump (1946) is een Amerikaanse zakenman en Republikeins politicus. Hij was van 20 januari 2017 tot 20 januari 2021 de 45e president van de Verenigde Staten. Bij de tweede verkiezing op 6 november 2020 werd hij verslagen door zijn Democratische tegenstander, Joe Biden. Al tijdens de verkiezingsnacht kondigde Trump aan zich niet neer te leggen bij de verkiezingsuitslag. Hij hield vol dat er sprake is geweest van verkiezingsfraude, met name vanwege de grote hoeveelheid stemmen per post vanwege de coronapandemie.

In de periode daarna riep Trump zijn aanhangers op om op 6 januari 2021 tijdens de verenigde vergadering van het Congres over de bekrachtiging van de verkiezingswinst van Joe Biden naar het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. te gaan, om een statement te maken tegenover het Congres. De demonstratie liep uit op een bestorming van het Capitool, uniek in de geschiedenis van de VS en door vele politieke waarnemers beoordeeld als een poging tot een staatsgreep. De zitting werd afgebroken en de congresleden werden in veiligheid gebracht. Trump volgde de gebeurtenissen via de televisie en greep niet in.

Internationaal heeft Trump de wereldorde drastisch veranderd. Onder zijn leiding heeft de VS een isolationistische koers gevaren. Het nucleaire akkoord met Iran werd eenzijdig opgeheven, de VS stapte uit het klimaatakkoord van Parijs, in eigen land werden onder Trump honderden milieuregels teruggedraaid om ruim baan te geven aan de olie- en gasindustrie. Voor de bouw van een nieuwe muur tussen de VS en Mexico, misschien wel Trumps allergrootste verkiezingsbelofte, kreeg hij de financiering niet rond, maar hij renoveerde wel veel bestaande versperringen. Vier jaar Trump heeft de Amerikaanse democratie ernstig ondermijnd.

Zie trumpisme.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke stripheld is van beroep journalist/reporter?


JUIST!NIET JUIST!

Kuifje

migratie

Trek van mensen vanuit een land naar een ander land. In sommige gevallen is migratie door het ontvangende land bevorderd omdat behoefte aan meer arbeidskrachten in bepaalde sectoren bestond. In andere gevallen wordt migratie ontmoedigd, bijvoorbeeld wegens reeds bestaande bevolkingsdichtheid.
Zie ook
asiel en bootvluchteling.