communautaire versus intergouvernementele besluitvorming
De communautaire besluitvorming in de zogenoemde eerste pijler wordt onder meer gekenmerkt door besluitvorming op basis van gekwalificeerde meerderheid, een belangrijke rol voor de Europese Commissie als 'motor' van de integratie, het exclusieve initiatiefrecht, een medebeslissingsrol van het Europees Parlement en door de bevoegdheden van het Europese Hof van Justitie.
De overige twee pijlers worden vrijwel geheel door intergouvernementele besluitvorming gekenmerkt. Hierin wordt overwegend bij eenparigheid van stemmen besloten. Elk land heeft dan in feite vetomacht. De Commissie speelt in deze pijlers een bescheiden rol, wat ook voor het Europees Parlement geldt. Ook heeft het Europese Hof van Justitie hierin nauwelijks bevoegdheden.
Welke stad was de hoofdstad van o.m. het Romeinse Rijk, Byzantijnse Rijk en Osmaanse Rijk?
conservatisme
Politieke en maatschappelijke opstelling die is gericht op het behoud van de bestaande orde. Vooral agrarische samenlevingen met vastomlijnde sociale verhoudingen (zogeheten sedentaire samenlevingen) hebben inspiratie voor conservatieve denkbeelden geboden. Een bekende conservatieve denker was de Engelsman Edmund Burke, die ageerde tegen de Franse Revolutie.
.