communautaire versus intergouvernementele besluitvorming

De communautaire besluitvorming in de zogenoemde eerste pijler wordt onder meer gekenmerkt door besluitvorming op basis van gekwalificeerde meerderheid, een belangrijke rol voor de Europese Commissie als 'motor' van de integratie, het exclusieve initiatiefrecht, een medebeslissingsrol van het Europees Parlement en door de bevoegdheden van het Europese Hof van Justitie.
De overige twee pijlers worden vrijwel geheel door intergouvernementele besluitvorming gekenmerkt. Hierin wordt overwegend bij eenparigheid van stemmen besloten. Elk land heeft dan in feite vetomacht. De Commissie speelt in deze pijlers een bescheiden rol, wat ook voor het Europees Parlement geldt. Ook heeft het Europese Hof van Justitie hierin nauwelijks bevoegdheden.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?


JUIST!NIET JUIST!

tjalk

oligarchie

(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook
communisme en fascisme.