communautaire versus intergouvernementele besluitvorming

De communautaire besluitvorming in de zogenoemde eerste pijler wordt onder meer gekenmerkt door besluitvorming op basis van gekwalificeerde meerderheid, een belangrijke rol voor de Europese Commissie als 'motor' van de integratie, het exclusieve initiatiefrecht, een medebeslissingsrol van het Europees Parlement en door de bevoegdheden van het Europese Hof van Justitie.
De overige twee pijlers worden vrijwel geheel door intergouvernementele besluitvorming gekenmerkt. Hierin wordt overwegend bij eenparigheid van stemmen besloten. Elk land heeft dan in feite vetomacht. De Commissie speelt in deze pijlers een bescheiden rol, wat ook voor het Europees Parlement geldt. Ook heeft het Europese Hof van Justitie hierin nauwelijks bevoegdheden.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.