Rupsje Nooitgenoeg

Spreekwoordelijk geworden Nederlandse naam van de titelfiguur uit het kinderprentenboek The Very Hungry Caterpillar van de Duits-Amerikaanse tekenaar Eric Carle (1929). Van het verhaal over de wording van een vlinder werden twintig miljoen exemplaren verkocht. Gezegd van mensen die steeds maar weer nieuwe wensen vervuld willen krijgen.
In het eerste (paarse) kabinet Kok (1994-1998) gaf minister van financiën Gerrit Zalm deze benaming nationale bekendheid door minister van sociale zaken Ad Melkert voor Rupsje Nooitgenoeg uit te maken. Zalm betichtte Melkert van spilzucht. Vgl. Vrouwtje Piggelmee.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wat is de oudste stad?


JUIST!NIET JUIST!

Egypte: Memphis

schutterij

Burgerwacht, in het laatst van de zestiende eeuw voortgekomen uit de Middeleeuwse schuttersgilden. In beginsel bestaand uit alle mannelijke burgers tussen 18 en 60 jaar van enige welstand. Verdeeld in vendels met eigen vaandels en oefenend in de plaatselijke Doelen. De leiding berustte bij officieren (de 'krijgsraad'), die zich in de zeventiende eeuw graag lieten portretteren op de zogeheten schuttersstukken. De Nachtwacht van Rembrandt is zo'n schuttersstuk.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. pilaster
  2. mektab
  3. Afrodite
  4. Pavlov-effect
  5. bismillah
  6. ridderschap
  7. verwering
  8. equality of arms
  9. structuralisme
  10. serendipiteit