Rupsje Nooitgenoeg

Spreekwoordelijk geworden Nederlandse naam van de titelfiguur uit het kinderprentenboek The Very Hungry Caterpillar van de Duits-Amerikaanse tekenaar Eric Carle (1929). Van het verhaal over de wording van een vlinder werden twintig miljoen exemplaren verkocht. Gezegd van mensen die steeds maar weer nieuwe wensen vervuld willen krijgen.
In het eerste (paarse) kabinet Kok (1994-1998) gaf minister van financiën Gerrit Zalm deze benaming nationale bekendheid door minister van sociale zaken Ad Melkert voor Rupsje Nooitgenoeg uit te maken. Zalm betichtte Melkert van spilzucht. Vgl. Vrouwtje Piggelmee.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie van deze drie mannen uit het Oude Testament is een aartsvader?


JUIST!NIET JUIST!

Abraham

causaliteit

De verhouding tussen twee dingen of gebeurtenissen, waarbij het ene oorzaak is en het andere gevolg. Gedurende vrijwel de gehele geschiedenis van de filosofie is erover gestreden of causaliteit méér is - bijvoorbeeld een door God geschapen kracht - dan de constant waargenomen opeenvolging van twee gebeurtenissen, op grond waarvan men concludeert dat de eerste gebeurtenis de oorzaak is van de tweede.