Neurenberger processen

De Neurenberger processen waren een reeks processen na afloop van de Tweede Wereldoorlog in de Duitse stad Neurenberg, gehouden ter berechting van de Duitse oorlogsmisdadigers. In het eerste en bekendste proces, dat duurde van november 1945 tot oktober 1946, stonden 22 Nazi-kopstukken terecht, onder wie maarschalk Hermann Göring , plaatsvervanger van Hitler, Arthur Seyss-Inquart die onder meer Rijkscommissaris in Nederland was geweest, Alfred Speer, de architect van het Duitse rijk, later minister van bewapening en Baldur von Schirach, de leider van de Hitlerjugend de militaristische jeugdbeweging van het Naziregime. Twaalf van hen kregen de doodstraf (Göring pleegde zelfmoord in zijn cel), de anderen lange gevangenisstraffen.
In verschillende vervolgprocessen werden tegen de 200 anderen berecht, onder wie artsen juristen, industriëlen, bankiers, hoge militairen en ministers. Aan twaalf van hen werd een doodvonnis voltrokken.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

In welk muziekgenre was het platenlabel Motown gespecialiseerd?


JUIST!NIET JUIST!

soul

terrorisme

Het zonder wettelijke grond plegen van grootschalig geweld of creëren van dreiging met vaak immense gevolgen. Deze daden worden veelal gepleegd met een politiek, religieus of extremistisch doel voor ogen en worden na afloop regelmatig opgeëist door een groepering.

Zie ook terrorisme in het hoofdstuk Internationale politiek.