Koude Oorlog

Koude Oorlog is de term voor de strijd om macht en prestige tussen de oostelijke totalitaire communistische landen met hun centrale planeconomie enerzijds en de westelijke democratische landen met hun vrije markteconomie anderzijds. Deze strijd wordt daarom ook wel het Oost-West-conflict genoemd.
De Koude Oorlog was geen oorlog in de eigenlijke zin van het woord omdat het uitbreken van een openlijk militair conflict kon worden voorkomen. Dat gold althans voor het grondgebied van de westelijke wereld zelf. In andere delen van de wereld hebben Oost en West militaire steun gegeven aan elkaar bestrijdende partijen, zoals in Korea en Vietnam. De Koude Oorlog begon direct na de Tweede Wereldoorlog en eindigde in 1989 met de ineenstorting van het Sovjet-communisme.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke (kinderboeken)auteur werd geprezen om haar vertalingen van de Ilias en de Odyssee?


JUIST!NIET JUIST!

Imme Dros

sympathie

Het onbestemde gevoel van innerlijke verwantschap met een andere mens. Meer in het algemeen: het vermogen om de vreugde en het leed van anderen mee te voelen. Op grond van de sympathie laat het welzijn of het leed van de medemens ons niet onberoerd. Hume, Schopenhauer en Feuerbach beschouwen de sympathie als de basis van alle moraal.