Willem Aantjes

Willem Aantjes (1923 -2015) was politicus, fractievoorzitter van de ARP (1972-1977), en later het CDA (1977-1978), in de Tweede Kamer. Aantjes was aanvankelijk tegenstander van de vorming van het CDA. In 1978 maakte Loe de Jong, directeur van het NIOD (vroeger RIOD) in een dik aangezette ingelaste TV-uitzending bekend dat de – toen 21-jarige – Willem Aantjes zich in 1944 - hij was toen in Duitsland tewerk gesteld - had aangemeld bij de Germaansche SS (niet te verwarren met de Duitse Waffen SS). Dat feit had Aantjes in zijn politieke loopbaan altijd geheim weten te houden. Volgens zijn eigen verklaring had hij zich aangemeld met de bedoeling naar Nederland teruggestuurd te worden voor een politieopleiding, Maar het liep anders en men deelde hem toch in bij de Waffen SS. Toen hij die dienst weigerde te vervullen werd hij door de Duitsers in Nederland tot het einde van de oorlog gevangen gehouden.
Na het bekend worden van dit oologsverleden moest hij als fractievoorzitter aftreden. Later kwam een onderzoekscommissie tot oordeel dat de verklaring die Aantjes voor zijn aanmelding had gegeven strookte met wat de commissie aan feiten bekend was.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.