aardgas

In 1959 werd in het Groningse Slochteren een ontdekking gedaan die voor de welvaart van het land van heel grote betekenis zou worden: de ongekend grote hoeveelheid droog aardgas die daar op ruim 2,5 km diepte in het bovenste deel van de aardkorst bleek te zitten, goed afgesloten onder een dikke steenlaag. De toenmalige regering begreep het immense belang voor de staat en richtte in 1963 de Nederlandse Gasunie op die moest gaan zorgen voor het transport en de distributie en verkoop van het aardgas. De Gasunie is eigendom van de staat. Binnen tien jaar kon driekwart van de Nederlandse huishoudens al over aardgas beschikken.
De Nederlandse Aardoliemaatschappij, de NAM, zorgt voor de winning van het aardgas. Deze NAM werd al in 1947 opgericht door Shell en Esso voor de winning en exploitatie van het aardolieveld onder het Drentse Schoonebeek. Tegenwoordig is de NAM nog steeds voor de helft van Shell en voor de andere helft van ExxonMobil. Door nieuwe technieken, en de sterk gestegen energieprijzen, kon meer van het aardgas gewonnen worden dan men nog in eerste jaren van deze eeuw voor mogelijk en rendabel hield. Het hoofdkantoor van de Gasunie werd gevestigd in Groningen. Het markante Gasuniegebouw aan de A7 werd in 1994 in gebruik genomen.

Het aardgas bracht Nederland welvaart, maar ook grote problemen. De gaswinning veroorzaakt sinds 1986 bodemdaling in Groningen met aardbevingen als gevolg. De schade aan huizen en gebouwen in diverse dorpen is groot. De zwaarste beving tot dan toe in 2012 van 3,6 op de schaal van Richter leidde tot overheidsonderzoek. De NAM betaalt sindsdien vergoedingen, maar lang niet alle gedupeerden hebben inmiddels op kosten van de NAM hun huis kunnen laten herstellen. Bovendien komt de waardedaling van de huizen voor rekening van de bewoners. Er zijn in 2023 vergevorderde plannen voor het 'dichtdraaien van de gaskraan'.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk symbool staat voor hoop?


JUIST!NIET JUIST!

anker

Mythologie > Grieks-Romeins

Atlantis

Mythisch eiland in de Atlantische Oceaan, dat door een enorme aardbeving of vulkaanuitbarsting onder de zeespiegel is verdwenen. Plato schreef erover in zijn Timaios. De Griekse archeoloog Marinatos meende dat het Griekse eiland Thera (Santorini) in de Egeïsche Zee, dat in de zestiende eeuw v. Chr. door een vulkaanuitbarsting totaal verwoest werd en voor een deel in zee verdween, de bron van deze mythe is geweest.