Anton de Kom

Anton de Kom (1898-1945) was een Surinaamse vrijheidsstrijder tegen de koloniale overheersing door Nederland. Hij werd geboren in Paramaribo. Schrijver van Wij slaven van Suriname (1934), waarin hij stelde dat na de afschaffing van slavernij het kolonialisme ongelijkheid en racisme in stand houdt.
Anton de Kom kwam in 1920 naar Amsterdam en verkeerde hier met linkse intellectuelen, waaronder Mohammed Hatta. In 1933 ging hij naar Suriname, werd gearresteerd en teruggestuurd naar Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij deel aan het verzet. Hij werd gearresteerd in de zomer van1944 en stierf in het concentratiekamp Neuengamme. In 1990 werd op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost een monument voor hem onthuld.
In Paramaribo draagt de universiteit zijn naam. In 2009 verscheen bij Uitgeverij Contact een biografie van Anton de Kom geschreven door Alice Boots en Rob Woortman.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk vorstengeslacht regeerde zowel in het Duitse Rijk, Spanje, de Nederlanden als in Oostenrijk?


JUIST!NIET JUIST!

Habsburgse huis

nationalisme

Sterke voorliefde voor het eigen volk en de eigen staat. Deze houding gaat vaak gepaard met een afkeer van of minachting voor andere volkeren. Het begrip heeft een negatieve lading, vooral als gevolg van het nationaal-socialisme in Duitsland, waar politieke leiders nationalistische gevoelens manipuleerden.
Zie ook
discriminatie, fascisme en xenofobie.