Anne Frank

Anne Frank (1929-1945) was een Joods meisje dat met haar ouders en zusje Margot in 1933 met haar ouders uit Duitsland naar Nederland vluchtte. Het gezin – in goede doen door het werk van haar vader – woonde aanvankelijk in een flat aan het Merwedeplein. In 1942 besloten haar ouders te gaan onderduiken om zo aan de deportatie van Joden te ontkomen. Dat deden ze in een achterhuis van een bedrijfspand van de vader aan de Prinsengracht, nr 263. Later volgden hen daar nog vier onderduikers. Hier schreef Anne Frank haar beroemd geworden dagboek. De onderduikers werden verraden en op 4 augustus 1944 door de SD gearresteerd. Via kamp Westerbork werd het gezin naar het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland gedeporteerd. Daar werd Anne ziek door ondervoeding en mogelijk ook door vlektyfes en stierf kort voor de bevrijding, begin maart 1945. Haar vader was de enige van het gezin die het kamp overleefde.
Het dagboek van Anne werd gevonden en bewaard door de verzorgster en koerierster Miep Gies. Het werd in 1947 door Anne's vader Otto Frank bewerkt en voor het eerst uitgegeven, onder de titel Het achterhuis. Later werd het een wereldwijde bestseller. Het Nederlands Instituut voor OorlogsDocumentatie (NIOD) publiceerde in 1986 een volledige, wetenschappelijke editie.
In het huis op de Prinsengracht is nu het Anne Frank museum gevestigd. Miljoenen mensen van over de hele wereld hebben dit museum bezocht.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie is in de Noord-Europese mythologie de god van de vruchtbaarheid en de donder?


JUIST!NIET JUIST!

Thor

Levenswetenschappen > medische en overige begrippen

biofeedback

Biofeedback is een trainingstechniek waarbij iemand bepaalde lichaamsfuncties bij zichzelf probeert te beheersen die gewoonlijk buiten het bewustzijn verlopen, zoals het ritme van het hart, de ademhaling of de bloeddruk. Biofeedback is in sommige gevallen succesvol gebleken bij de behandeling van hoofdpijn, rugpijn, hypertensie (hoge bloeddruk) en hyperventilatie.