Noordhollandsch kanaal

Het Noordhollands kanaal werd in 1824 geopend. De vaart met grote zeilschepen over de Zuiderzee, van en naar de havens van Amsterdam, Edam, Harderwijk, Hoorn, Stavoren, Workum, enzovoorts, had in de zeventiende eeuw veel welvaart gebracht. Maar de Zuiderzee was door zijn ondiepten verraderlijkl en vooral bij laag water werd de doorvaart van en naar Amsterdam steeds moeilijker. Voor het eilandje Pampus was de zee zelfs zo ondiep dat de vrachten voor Amsterdam daar op kleinere schepen moesten worden overgeladen.
Daarom werd besloten een 75 km lang kanaal van Amsterdam naar Den Helder te graven, waarbij onder andere gebruik gemaakt kon worden van gedeelten van de ringvaarten van de Beemster en de Schermer. Eind 1824 voer er het eerste grote zeilschip doorheen naar zee, 'gejaagd' door acht paarden.
Maar al gauw werd het kanaal te klein voor de steeds talrijker en grotere (stoom)schepen. Daarom werd in 1862 besloten tot uitvoering van een al uit 1772 stammend plan om de duinen bij Beverwijk te doorgraven: het het veel kortere Noordzeekanaal kwam tot stand.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.