Jan Pietersz. Coen

Jan Pietersz. Coen (1587-1629) Trad in 1607 in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, werd in 1618 gouverneur-generaal, veroverde in 1619 Jakarta en stichtte op die plaats Batavia. Met harde hand verdedigde hij de belangen van de compagnie. Berucht werd zijn wrede optreden tegen de bevolking van de Banda-eilanden (Molukken) waar hij ruim 10.000 mensen om het leven bracht in een poging het monopolie op de nootmuskaat te behouden. Meningsverschillen met het centrale bestuur van de VOC, 'de Heren XVII', dreven hem terug naar de Republiek. In 1627 vertrok hij opnieuw naar Batavia, waar hij onverwacht stierf.

(1587-1629) Trad in 1607 in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, werd in 1618 gouverneur-generaal, veroverde in 1619 Jakarta en stichtte op die plaats Batavia. Met harde hand verdedigde hij de belangen van de compagnie. Berucht werd zijn wrede optreden tegen de bevolking van de Banda-eilanden (Molukken) waar hij ruim 10.000 mensen om het leven bracht in een poging het monopolie op de nootmuskaat te behouden. Meningsverschillen met het centrale bestuur van de VOC, 'de Heren XVII' dreven hem terug naar de Republiek. In 1627 vertrok hij opnieuw naar Batavia, waar hij onverwacht stierf. Zijn bekendste uitspraak is 'Dispereert niet' (Wanhoop niet), ontziet uw vijanden niet, want God is met ons". Daarmee is volgens tegenstanders zijn bloedige optreden niet goed te praten. Zij wensen dat het standbeeld van Coen uit de binnenstad van Hoorn verdwijnt, terwijl voorstanders Coen nog altijd zien als een weldoener van de stad.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.