stadsrechten

Door de verleende privilegebrief waarin aan de burgers van een stad een zekere mate van autonomie werd erkend en de rechten van de heer werden omschreven. Dit was voor iedere stad verschillend. Dikwijls hield het stadsrecht in dat de plaats een eigen bestuur en wetgeving kreeg, met eigen rechtspraak, belastingen, maten en gewichten. Deventer was de eerste plaats in onze contreien die al in het begin van de middeleeuwen stadsrecht kreeg.
In later eeuwen, toen het gezag van het centraal landsbestuur toenam, hield het stadsrecht niet veel meer in dan het recht van een plaats zich 'stad' te mogen noemen.
Het verschil tussen stad en dorp (platteland) werd in Nederland pas opgeheven door de Gemeentewet van Thorbecke (1851). Voortaan waren er alleen nog maar 'gemeenten'.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.