Polen: Krakau

Krakau (Kraków), stad in Polen en van oudsher een belangrijk cultureel centrum. De historische binnenstad kwam ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Van de elfde tot eind zestiende eeuw was Krakau de hoofdstad van Polen. Uit die tijd dateren de burcht, residentie van de Poolse koningen, gelegen op de heuvel de Wawel, en daarnaast de kathedraal waar de koningen begraven zijn.
Op de Rynek Glówny (Grote Markt), een van de grootste pleinen van Europa en aangelegd in de dertiende eeuw, staat de Mariakerk met het beroemde veelkleurige houten hoogaltaar van de kunstenaar Veit Stoss, voltooid in 1484. Karel Wojtyla, de latere paus Johannes Paulus II, was geboren nabij Krakau en werd hier aartsbisschop van 1964 tot 1978. Er staan in Krakau zo'n 160 kerken.
De Joodse wijk Kazimierz uit de veertiende eeuw telde vlak voor de Tweede Wereldoorlog ongeveer 70.000 joden, die vrijwel allen zijn weggevoerd en vermoord. Een aantal historische synagogen is later herbouwd. In Krakau is de film Schindler's List van Steven Spielberg opgenomen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.