Nederland: Zuiderzeewerken

Afsluiting en gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee, een grote binnenzee die zich uitstrekte van de Waddeneilanden in het noorden tot de Veluwe in het zuiden, en van Noord-Holland in het westen tot Friesland en Overijssel in het oosten. Het doel was een eind te maken aan de vele overstromingen in het binnenland, en het winnen van landbouwgrond.
De eerste stap was de afsluiting aan de noordkant door aanleg van de Afsluitdijk (1932). Daarmee werd de Zuiderzee een meer: het IJsselmeer. De drooggelegde polders heten nu de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Als laatste werd in 1976 de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad voltooid. De inpoldering van het zo ontstane Markermeer is niet doorgegaan. Het geheel werd bedacht door Cornelis Lely (1854 – 1929). Naar hem is Lelystad genoemd.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke (kinderboeken)auteur werd geprezen om haar vertalingen van de Ilias en de Odyssee?


JUIST!NIET JUIST!

Imme Dros

Thor

(Germaans: Donar) In de Noord-Europese mythologie de zoon van Odin en Fjorgyn. Hij was een god van de vruchtbaarheid en de donder. Hij stond voor ordeschepper tegenover de chaos. Het onweer werd veroorzaakt door zijn wagen, waarmee hij door de hemel reed. Als kind al was hij sterk, en daarnaast moeilijk opvoedbaar. Daarom werd hij opgevoed door twee bliksemgeesten, Vingir en Hlora. Hij groeide uit tot een enorme man, bijna een reus, met dezelfde kracht, en zijn hamer Mjöllnir maakte hem nog sterker. Met zijn hamer die altijd doel trof en dan weer in zijn hand terugkwam, vocht hij tegen reuzen.