Nederland: Zuiderzeewerken
Afsluiting en gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee, een grote binnenzee die zich uitstrekte van de Waddeneilanden in het noorden tot de Veluwe in het zuiden, en van Noord-Holland in het westen tot Friesland en Overijssel in het oosten. Het doel was een eind te maken aan de vele overstromingen in het binnenland, en het winnen van landbouwgrond.
De eerste stap was de afsluiting aan de noordkant door aanleg van de Afsluitdijk (1932). Daarmee werd de Zuiderzee een meer: het IJsselmeer. De drooggelegde polders heten nu de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Als laatste werd in 1976 de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad voltooid. De inpoldering van het zo ontstane Markermeer is niet doorgegaan. Het geheel werd bedacht door Cornelis Lely (1854 – 1929). Naar hem is Lelystad genoemd.
Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?
adaptatie
Adaptatie is de wijze waarop een levend organisme zich aanpast aan een wijziging van zijn leefomstandigheden. Dat kan gaan om een tijdelijke verandering bij een kortdurende wijziging, zoals vogels die bij felle kou hun verenpak opzetten. De leefomgeving kan ook blijvend veranderen, waardoor sommige organismen bepaalde blijvende eigenschappen ontwikkelen. Deze veranderingen worden erfelijk vastgelegd en aan het nageslacht doorgeven. Zo merkte Darwin op dat de door hem bestudeerde vinken verschillende snavels ontwikkelden al naargelang de omgeving waarin zij leefden.