Nederland: Zuiderzeewerken

Afsluiting en gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee, een grote binnenzee die zich uitstrekte van de Waddeneilanden in het noorden tot de Veluwe in het zuiden, en van Noord-Holland in het westen tot Friesland en Overijssel in het oosten. Het doel was een eind te maken aan de vele overstromingen in het binnenland, en het winnen van landbouwgrond.
De eerste stap was de afsluiting aan de noordkant door aanleg van de Afsluitdijk (1932). Daarmee werd de Zuiderzee een meer: het IJsselmeer. De drooggelegde polders heten nu de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Als laatste werd in 1976 de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad voltooid. De inpoldering van het zo ontstane Markermeer is niet doorgegaan. Het geheel werd bedacht door Cornelis Lely (1854 – 1929). Naar hem is Lelystad genoemd.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.