Egypte: Thebe

In de Egyptische oudheid een belangrijke stad in Zuid-Egypte, Waset geheten, door de Grieken Thebe genoemd en tegenwoordig bekend als Luxor. Vanaf 1550 v.Chr. was het twee eeuwen lang een van de machtigste steden ter wereld. Het was enige tijd ook de hoofdstad van Egypte. Uit haar bloeitijd zijn ruïnes van veel tempels bewaard gebleven, zoals het tempelcomplex van Karnak, het Ramesseum ter ere van farao Ramses II en de Luxortempel, met een lengte van 242 m een van de grootste tempels van Egypte.
Ook vindt men er talrijke graven van koningen en priesters, maar ook van ambtenaren en arbeiders. In Thebe regeerden in de veertiende eeuw v.Chr. o.a. de bekende farao's Achnaton (ook: Echnaton), gehuwd met koningin Nefertiti, en zijn zoon Toetanchamon. In de 13e eeuw voor Chr. was Ramses II de belangrijkste farao, hij regeerde maar liefst 66 jaar. In de 'Vallei der Koningen' zijn ruim 60 koningsgraven teruggevonden, die in de loop der eeuwen alle zijn geplunderd. Alleen het graf van Toetanchamon is onopgemerkt en daardoor ongeschonden gebleven.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.