Pythagoras

(ongeveer 580-500 v.Chr.) Griekse filosoof, wiskundige en astronoom, stichter van een mystiek-filosofische sekte met zeer strenge en vaak bizarre leefregels. Over zijn leven en leer is maar weinig bekend; des te meer verhalen en anekdotes doen over hem de ronde. Hij verkondigde de leer van de zielsverhuizing: de onsterfelijke ziel gaat na de dood in steeds weer andere lichamen over.
Volgens Aristoteles is Pythagoras de eerste die zich serieus op de wiskunde toelegde. De oerbeginselen van de wiskunde - de getallen - zijn ook de oerbeginselen van het zijnde. Wiskunde en filosofie vallen in de opvatting van Pythagoras min of meer samen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.