BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Filosofie > Pierre Abélard
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Pierre Abélard

Latijn: Petrus Abaelardus (1079-1142) Franse filosoof, grondlegger van de scholastische methode of scholastiek . Verdedigde het recht van de rede tegenover de religieuze autoriteiten. In Sic et non, zijn belangrijkste werk, gaf hij een opsomming van de tegenspraken in de Bijbel en de werken van de kerkvaders. Alleen de rede kon deze tegenspraken tot een oplossing brengen. In de ethiek kwam het volgens hem aan op de instelling (de goede wil) en het geweten en niet op uiterlijke daden, die op zichzelf goed noch slecht zijn. In de literatuurgeschiedenis is hij vooral bekend om zijn tragische liefdesverhouding met Héloïse.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop