Merleau-Ponty

Maurice (1908-1961) Franse filosoof in de traditie van de fenomenologie. Bekleedde enkele gerenommeerde leerstoelen aan Franse universiteiten. Voelde zich aanvankelijk verwant met Sartre, maar distantieerde zich van hem toen deze zich in het kamp van het communisme begaf.
Merleau-Ponty kan beschouwd worden als de denker die het trouwst in de voetsporen treedt van de grondlegger van de fenomenologie Edmund Husserl.
Zijn belangrijkste thema is hoe de eenheid geest-lichaam in contact treedt met de wereld. Dat gebeurt in eerste instantie via de waarneming (perception), een betrokkenheid op de wereld die aan elke (wetenschappelijke of filosofische) ervaring voorafgaat. De waarneming is geen puur geestelijk, maar evenmin puur lichamelijk proces; ze is niet volledig actief, noch volledig passief. De waarneming is nooit voltooid en levert een nieuwe wereld op zodra het perspectief verandert. De wereld, het Zijn, verwerkelijkt zich pas in de waarnemende mens, of in de woorden van Merleau-Ponty zelf: het Zijn verwerkelijkt zijn eigen zichtbaarheid en tastbaarheid in en door de ziende en tastende mens.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.