Merleau-Ponty
Maurice (1908-1961) Franse filosoof in de traditie van de fenomenologie. Bekleedde enkele gerenommeerde leerstoelen aan Franse universiteiten. Voelde zich aanvankelijk verwant met Sartre, maar distantieerde zich van hem toen deze zich in het kamp van het communisme begaf.
Merleau-Ponty kan beschouwd worden als de denker die het trouwst in de voetsporen treedt van de grondlegger van de fenomenologie Edmund Husserl.
Zijn belangrijkste thema is hoe de eenheid geest-lichaam in contact treedt met de wereld. Dat gebeurt in eerste instantie via de waarneming (perception), een betrokkenheid op de wereld die aan elke (wetenschappelijke of filosofische) ervaring voorafgaat. De waarneming is geen puur geestelijk, maar evenmin puur lichamelijk proces; ze is niet volledig actief, noch volledig passief. De waarneming is nooit voltooid en levert een nieuwe wereld op zodra het perspectief verandert. De wereld, het Zijn, verwerkelijkt zich pas in de waarnemende mens, of in de woorden van Merleau-Ponty zelf: het Zijn verwerkelijkt zijn eigen zichtbaarheid en tastbaarheid in en door de ziende en tastende mens.
Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?
adaptatie
Adaptatie is de wijze waarop een levend organisme zich aanpast aan een wijziging van zijn leefomstandigheden. Dat kan gaan om een tijdelijke verandering bij een kortdurende wijziging, zoals vogels die bij felle kou hun verenpak opzetten. De leefomgeving kan ook blijvend veranderen, waardoor sommige organismen bepaalde blijvende eigenschappen ontwikkelen. Deze veranderingen worden erfelijk vastgelegd en aan het nageslacht doorgeven. Zo merkte Darwin op dat de door hem bestudeerde vinken verschillende snavels ontwikkelden al naargelang de omgeving waarin zij leefden.