Epicurus
(341-270 v.Chr.) Griekse filosoof, stichter van een filosofische school in Athene. Zijn natuurfilosofische leer sluit aan bij die van Democritus, die leert dat de natuur bestaat uit atomen en lege ruimte. De atomen vormen in een continu proces alle stoffelijke en geestelijke dingen (de ziel is een conglomeraat van atomen). Epicurus ontwikkelde zijn natuurleer als een medicijn tegen bijgeloof en tegen de angst voor de dood.
Bekend gebleven is Epicurus vooral om zijn ethiek. Het doel van het menselijk streven is de gelukzaligheid en het wezen van gelukzaligheid is het genot. Dat is echter niet alleen het zinnelijke genot, maar vooral intellectueel genot en dat bestaat voornamelijk uit zielenrust (ataraxie), die voortkomt uit inzicht in het ware wezen van de wereld.
Epicurus ontkende niet het bestaan van goden, maar dichtte hun geen invloed toe op het reilen en zeilen van de wereld en op het lot van de mensen.
Hoe heet de Griekse godin van wijsheid en wetenschap?
fantasy
Filmgenre met verzonnen wezens, zich afspelend in imaginaire werelden. Terugkerende motieven zijn magie, tovenarij, mythologie en soms een vleugje spiritualiteit of pseudo-wijsheden. Veelal spannende avonturenfilms, maar steeds onder het motto: dromen mag! Het genre ligt dicht bij science-fiction en horror, maar toon en timbre verschillen nadrukkelijk. Het magnum opus van dit genre - in roman en film - is de trilogie van Peter Jackson naar boek van J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings (2001, 2002 en 2003). Maar ook de Harry Potter-reeks (2001-2011) valt niet te onderschatten: \"It takes a great deal of courage to stand up to your enemies, but a great deal more to stand up to your friends.\"