Bertrand Russell

(1872-1970) Engelse wiskundige, filosoof en politiek publicist, een van de meest spraakmakende filosofen van de twintigste eeuw. Sprak zich in het openbaar dapper uit over de meest uiteenlopende onderwerpen: pacifisme, de seksuele moraal, vrouwenemancipatie, het totalitarisme van de Sovjet-Unie, de atoombewapening - en op al die gebieden verkondigde hij progressieve standpunten, in een tijd dat dat nog niet politiek correct was (zijn pacifistische uitspraken kwamen hem tijdens de Eerste Wereldoorlog op een halfjaar gevangenisstraf te staan). In 1966 zat hij het Vietnam-tribunaal voor, waaraan ook Sartre deelnam en dat de Amerikaanse activiteiten in Vietnam aan de kaak stelde.
Hij schreef een veelgelezen geschiedenis van de westerse filosofie en ontving in 1950 de Nobelprijs voor literatuur. Russell begon zijn carrière op het gebied van de logica en het grondslagenonderzoek van de wiskunde. Op kennistheoretisch gebied stond hij op een consequent empiristisch standpunt: alle kennis moet uiteindelijk herleid kunnen worden tot eenvoudige uitspraken over zintuiglijke gewaarwordingen (sense data). Deze theorie ontwikkelde hij in samenwerking met zijn leerling Ludwig Wittgenstein en zij staat bekend onder de naam 'logisch atomisme'. Russell en Sartre zijn de twee filosofen die in de twintigste eeuw het meest van zich hebben doen spreken; ze zijn de geëngageerde filosofen bij uitstek.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.