Krzysztof Kieślowski

Krzysztof Kieślowski (1941-1996) was een Poolse regisseur en scenarioschrijver. Na zijn opleiding aan de filmschool in Lódz, maakte Kieślowski in eerste instantie documentaires over het dagelijks leven van stedelingen, arbeiders en soldaten. De Poolse autoriteiten censureerden de documentaires vanwege de verholen kritiek op het bewind. Kieślowski besloot hierop om over te stappen op films. In 1975 kwam zijn eerste film uit, Personnel, die echter ook gecensureerd werd, net als zijn volgende films. In Dekalog (1988), een tiendelige serie van korte films, gaf hij zijn hedendaagse interpretatie van de Tien Geboden. De serie werd gemaakt voor de Poolse televisie, kwam tot stand met West-Duitse financiering en bracht hem internationale waardering.
Na zijn volgende film La Double Vie de Véronique (1991), die zowel in Polen als in Frankrijk werd gemaakt, bleef Kieślowski in Frankrijk wonen.
De trilogie Trois Couleurs (1993-1994) werd met vele prijzen bekroond, waaronder een Gouden Leeuw (Venetië) en een Zilveren Beer (Berlijn). Wegens hartproblemen was Kieślowski genoodzaakt hierna te stoppen met films maken. Na zijn dood zijn een paar niet voltooide scenario's alsnog verfilmd.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.