Krzysztof Kieślowski
Krzysztof Kieślowski (1941-1996) was een Poolse regisseur en scenarioschrijver. Na zijn opleiding aan de filmschool in Lódz, maakte Kieślowski in eerste instantie documentaires over het dagelijks leven van stedelingen, arbeiders en soldaten. De Poolse autoriteiten censureerden de documentaires vanwege de verholen kritiek op het bewind. Kieślowski besloot hierop om over te stappen op films. In 1975 kwam zijn eerste film uit, Personnel, die echter ook gecensureerd werd, net als zijn volgende films. In Dekalog (1988), een tiendelige serie van korte films, gaf hij zijn hedendaagse interpretatie van de Tien Geboden. De serie werd gemaakt voor de Poolse televisie, kwam tot stand met West-Duitse financiering en bracht hem internationale waardering.
Na zijn volgende film La Double Vie de Véronique (1991), die zowel in Polen als in Frankrijk werd gemaakt, bleef Kieślowski in Frankrijk wonen.
De trilogie Trois Couleurs (1993-1994) werd met vele prijzen bekroond, waaronder een Gouden Leeuw (Venetië) en een Zilveren Beer (Berlijn). Wegens hartproblemen was Kieślowski genoodzaakt hierna te stoppen met films maken. Na zijn dood zijn een paar niet voltooide scenario's alsnog verfilmd.
Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?
oligarchie
(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook communisme en fascisme.