Joris Ivens

Joris Ivens (1898-1989) was een Nederlandse regisseur van documentaires. Ivens kreeg bekendheid met de bewegingsstudie De Brug (1928), het impressionistische filmgedicht Regen (1929) en Zuiderzee (1930), een documentaire over de sluiting van de Wieringermeerdijk.

Ivens raakte later steeds meer geïnteresseerd in sociale kwesties en ontwikkelde zich tot overtuigd communist. Hij maakte vervolgens politieke films over onder andere een mijnwerkersstaking in België (Borinage uit 1933), de Spaanse Burgeroorlog (Spaanse aarde uit 1937) en Hoe Yu Kong de bergen verzette (1972-1976), een twaalfdelige documentaire over de gevolgen van de Culturele Revolutie aan de basis van de Chinese samenleving.

Ivens was in Nederland lange tijd omstreden vanwege zijn film Indonesia Calling (1946) ter ondersteuning van de onafhankelijkheidsbeweging in Indonesië. Hij kreeg daardoor problemen met zijn paspoort. Rehabilitatie volgde in 1985.

 

 

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke politieke stroming is gericht op het behoud van de bestaande orde?


JUIST!NIET JUIST!

conservatisme

retoriek

Oorspronkelijk bij de oude Grieken de leer der welsprekendheid. De tegenwoordige betekenis is minder gunstig: bombastisch en gezwollen taalgebruik. Een retorische vraag is een schijnvraag, omdat de vragensteller niet werkelijk een antwoord verwacht (bijvoorbeeld: \'wou je soms zeggen dat het allemaal wel meevalt?\').