Joris Ivens

Joris Ivens (1898-1989) was een Nederlandse regisseur van documentaires. Ivens kreeg bekendheid met de bewegingsstudie De Brug (1928), het impressionistische filmgedicht Regen (1929) en Zuiderzee (1930), een documentaire over de sluiting van de Wieringermeerdijk.

Ivens raakte later steeds meer geïnteresseerd in sociale kwesties en ontwikkelde zich tot overtuigd communist. Hij maakte vervolgens politieke films over onder andere een mijnwerkersstaking in België (Borinage uit 1933), de Spaanse Burgeroorlog (Spaanse aarde uit 1937) en Hoe Yu Kong de bergen verzette (1972-1976), een twaalfdelige documentaire over de gevolgen van de Culturele Revolutie aan de basis van de Chinese samenleving.

Ivens was in Nederland lange tijd omstreden vanwege zijn film Indonesia Calling (1946) ter ondersteuning van de onafhankelijkheidsbeweging in Indonesië. Hij kreeg daardoor problemen met zijn paspoort. Rehabilitatie volgde in 1985.

 

 

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.