Alleman (1963)
Alleman (1963) is de best bezochte Nederlandse documentairefilm in zwart-wit, geregisseerd en geproduceerd door Bert Haanstra. Simon Carmiggelt, die samen met Bert Haanstra en Anton Koolhaas het scenario schreef, deed de voice-over. De film laat Nederland en zijn bewoners zien in hun dagelijks bestaan in de jaren vijftig, zoals verkleedpartijen achter handdoeken op het strand, op komische, maar ook serieuze wijze met een verborgen camera gefilmd. De film trok dan ook veel publieke belangstelling in binnen- en buitenland.
Alleman won diverse prijzen, zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, en was genomineerd voor een BAFTA Award en een Oscar. Die Oscar kreeg hij niet, maar die had Haanstra al op zak voor de korte documentaire Glas (1958), vooral beroemd vanwege scène met de tegen elkaar aan botsende flessen op een lopende band. Zijn doorbraak was overigens de film Fanfare (1958).
Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?
oligarchie
(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook communisme en fascisme.