Mirjam van Hengel

Mirjam van Hengel (1967) is letterkundige en literair journalist, als redacteur verbonden aan verschillende uitgeverijen en literair tijdschriften. Zij schreef de biografieën van het echtpaar Leo en Tineke Vroman en van Remco Campert.
In 2014 verscheen Hoe mooi alles : Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd. Leo Vroman (1915-2014), bioloog maar bovenal dichter en zijn vrouw Tineke (1921-2015), antropologe, zijn in de Nederlandse literatuurwereld een onafscheidelijk paar. Het waarschijnlijk beroemdste gedicht van Vroman is Vrede, met de dichtregels ‘Kom vanavond met verhalen, hoe de oorlog is verdwenen, en herhaal ze honderd malen: alle malen zal ik wenen.’
De biografie van Mirjam van Hengel van Remco Campert (1929), schrijver en dichter, verscheen in 2018 met als titel Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert. Campert maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers en debuteerde als schrijver in 1961 met het klassiek geworden Het leven is vurrukkuluk, geliefd bij scholieren voor hun leeslijst, omdat het maar een klein boekje is.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef de teksten voor de tv-serie Ja zuster, nee zuster?


JUIST!NIET JUIST!

Annie M.G. Schmidt

conservatisme

Politieke en maatschappelijke opstelling die is gericht op het behoud van de bestaande orde. Vooral agrarische samenlevingen met vastomlijnde sociale verhoudingen (zogeheten sedentaire samenlevingen) hebben inspiratie voor conservatieve denkbeelden geboden. Een bekende conservatieve denker was de Engelsman Edmund Burke, die ageerde tegen de Franse Revolutie.
.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. mektab
  2. contra legem
  3. voyeurisme
  4. sympathie
  5. atoom
  6. Idee
  7. deregulering
  8. Plato
  9. Jeroen Brouwers
  10. identificatie